20-20-ban is vetettünk némi költséget…

Ismét év eleje van, így ismét napirendre kerültek a város tervei. Mivel tavaly a 2019-es terveket vettem górcső alá, ezért idén megteszem ugyanezt a 2020 évre elfogadott költségvetési számokkal is. A tavalyi bejegyzésemben leírt sok sallangot most elhagyom, akit érdekelnek az összekötő szövegek és értelmezések, az kérem olvassa el akkori bejegyzésemet, amely ezen a címen érhető el: https://solyom.oroszlany.com/?p=488

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció!

Pár gondolatot azonban most is szükségesnek tartok leszögezni. Ezek a következők: (1) az önkormányzatnak jogszabály írja elő költségvetésének tervezését. (2) A költségvetés minimális szerkezetét (tartalmát) ugyancsak jogszabály írja elő. (3) A költségvetés egy élő, folyamatosan változó dokumentum, amelyet a készítője évente többször módosít az év közben érzékelhető változásoknak megfelelően.

Utóbbi gondolatom alátámasztására álljon itt két szám, amely a költségvetés ugyan azon adatát mutatja be más-más időpontban. Ez nem más, mint a költségvetés fő összege. Az első érték a 2019 év februárjában elfogadott értéket mutatja: 6.018 millió Ft. A második érték pedig az utoljára történt 2019. évi költségvetési módosítás értékét mutatja a végleges költségvetés lezárása előtt 2020. február hónapban: 6.508 millió Ft. Jól látható, hogy az eredeti tervekhez képes közel fél milliárd forint eltérés van ugyan azon összegre különböző időpontokra vonatkozóan. És ez az érték még várhatóan tovább fog változni 2020. május hónapjáig, amikor is dönt a képviselő testület a 2019. évi költségvetés lezárásáról.

De nézzük akkor, hogy mit is tervezett a városvezetés a 2020. évre!

Bevételek bemutatása

A város költségvetésének jelen állapot szerinti főösszege (a bevételek és kiadások értéke) jelentősen meghaladja a 7 milliárd forintos összeget, pontosan 7 354 millió Ft, ami mint egy 1 300 millió Ft-tal több mint a 2019. évi főösszeg. Ennek nagyobb részét továbbra is az adóbevételek teszik ki, amelyek értéke 3 592 millió Ft, ami 300 millió Ft-tal több, mint az előző évben. Tetemes részt a helyi iparűzési adó teszi ki, amely 3 160 millió Ft-ot képvisel az adóbevételek között. Ez a bevételek 43%-a, ami 6%-kkal alacsonyabb a tavalyi értéknél. Tavaly a városlakók részéről sarkalatos kérdés volt a gépjárműadóból érkező bevétel, ami 2020 évben közel 54 millió Ft-tal tervezett. Az utak építésére és fejlesztésére a város természetesen 2020 évben is legalább egy nagyságrenddel nagyobb összeget költ, mint amennyi befolyik ebből az adónemből.

Az államtól normatív támogatás címén (kötelező feladatok ellátására) 2020-ban várhatóan 782 millió Ft-ot kap a város, ami némileg növekedett a tavalyi értékhez képest. Ezzel szemben szolidaritási adó címén 425 millió Ft-ot vissza is kell fizetni az államnak. Ha azt is számításba vesszük, hogy az állam forgalmi adófizetési kötelezettséggel is terheli az önkormányzatokat is, amelynek összege közel 500 millió Ft, akkor azt mondhatjuk, hogy az állami elszámolás egyenlege 143 millió Ft befizetés az állam kasszájába. Ha sarkosan fogalmazunk, akkor azt mondhatjuk, hogy Oroszlány város egyetlen forint állami forrást sem kap a kötelező feladatok elvégzésére, azonban 143 millió forinttal hozzájárul az állam forrásaihoz.

Nézzük akkor, hogyan is állnak össze a város 2020-es bevételei:

megnevezés érték
Adóbevételek 3 592 millió Ft
Normatív állami támogatás 782 millió Ft
Egyéb működési bevételek 414 millió Ft
Egyéb költségvetési bevételek 940 millió Ft
Felhalmozási célú hitel 493 millió Ft
Pénzmaradvány 580 millió Ft
Betétbontás 193 millió Ft
Technikai tétel (átfutó bevétel) 360 millió Ft
Mindösszesen 7 354 millió Ft

A részletek a http://www.okis.hu/facebook/2020-ktgvterv.pdf címen elérhetők.

Az eddig leírtak a fenti PDF dokumentum 1-3 oldalán található adatok alapján összerakhatóak, illetve ellenőrizhetőek. Ennek megismerése 5-10 perc alatt bárki számára megtehető, akit valóban érdekel a város gazdálkodása és annak főbb számai. Aki részleteiben is kíváncsi a bevételi adatokra, az nézze át a 4-9 oldalak táblázatait is.

Aki átolvasta a tavalyi bejegyzésemet is és a mostanit is, az észrevehette, hogy mind a két évben tervezett hitelfelvételt az önkormányzat. Tavaly 550, idén pedig kevesebb, mint 500 millió Ft-os hitel biztosította a kiadások fedezését. Ezek a kiadások minden esetben csak kötelezően ellátandó feladatokra és csak miniszteri hozzájárulással kezelhetők a költségvetésben. (Egy kis szerzői megjegyzéssel élnék ebben a részben. Az idei költségvetés tárgyalásakor is elhangzott – mint ahogy a tavalyi évben is – az ellenzék részéről, hogy a tervezet teljesen alkalmatlan a működésre. Ennek ellenére – mint az a februári rendes ülés költségvetést érintő napirendi pontjának tárgyalása is megmutatta – semmi komolyabb megoldhatatlan probléma nem jelentkezett a 2019. évi költségvetés végrehajtása közben. Meglátásom szerint hasonlóképpen történik ez majd a 2020-as évben is.)

Kiadások bemutatása

A város tényleges működését különféle intézmények, valamint piaci alapon működő vállalkozások és gazdálkodó szervezetek biztosítják. Ezek fenntartása és finanszírozása jelentős költségeket jelent a város számára. Ezen felül a város további forrásokat biztosít a város közterületeinek és intézményeinek felújítására és fejlesztésére is, amelyek falhalmozási kiadásként jelentkeznek. Lássuk melyek is ezek pontosan:

Nézzük akkor a kiadások főszámait:

megnevezés érték
Kötelező feladatok 5 366 millió Ft
Önként vállalt feladatok 1 229 millió Ft
Finanszírozási kiadások 759 millió Ft
Mindösszesen 7 354 millió Ft

Nézzük, hogy a számok mögött milyen részleteket találunk.

A város 2020 évben bérekhez kapcsolódóan 1 811 millió Ft költséggel számolt, amelyben a járulékok összege 296 millió forint. (Felhívom a figyelmet arra, hogy az állam által elrendelt kötelező béremelések az állammal szembeni egyenlegünket tovább rontják! Ugyanis a szolidaritási adó befizetés és a kötelezően befizetendő ÁFA már így is súlyos milliók megfizetésével terhelik az önkormányzatot, amelyre további teherként nehezedik a személyi jövedelemadó és a járulékok sok-sok milliós növekményeinek befizetése az államháztartásba. Nem véletlen, hogy ebben az évben az önkormányzat egy pénzügyi szakértő segítségével vizsgálja, hogy miként csökkenthetőek törvényesen az államháztartás számára befizetendő terhek a kötelezően ellátandó feladatok ÁFA terheinek mérséklésével.)

A dologi kiadások 1 328 millió Ft-ot, még a felhalmozási is felújítási kiadások 2 222 millió Ft összeget tesznek ki. Ez utóbbi pontosan 700 millió Ft-tal haladja meg a 2019. évi értéket. A város 76 millió Ft tartalékkal számol, amelyből 46 millió Ft-ot célhoz kötötten tesz félre. A szolidaritási adóról korábban már volt szó, ennek összege 425 millió Ft. A közüzemi díjak 170 millió Ft-ot, az élelmezési kiadások 212 millió Ft-ot tesznek ki. Segélyezésre 41 millió Ft, míg pénzeszköz átadásra 309 millió Ft tervezett a városvezetés.

Az adatok a korábban idecitált táblázat 3-4 oldalán tekinthetőek meg. Az önkormányzat személyi kiadásai 10-11 oldalakon, míg az polgármesteri hivatal hasonló kiadásai a 12-13 oldalakon tekinthetők meg. A kiadások szempontjából igazából a 6. melléklet (önkormányzat – 14-22 oldalak), a 7. melléklet (polgármesteri hivatal – 23-27 oldalak), a 8. melléklet (intézmények – 28-29 oldalak) és a 9. melléklet (felhalmozás – 30-33 oldalak) nyújtanak részletes tájékoztatást.

Számomra, mint VFKB elnök a 6. és 9. mellékletek fontosak, ugyanis ebben vannak azok a tételek, amelyek úgymond a bizottság kompetenciájába tartoznak. A 6. melléklet az önkormányzat működési kiadásait, még a 9. melléklet a felhalmozási kiadásokat tartalmazza. A következőkben ezekből emelnék ki pár számomra is fontos, vagy érdekes elemet.

Önkormányzat működési kiadásai (6. melléklet)

Továbbra is komoly összeget költünk az uszoda és strand (76 millió Ft), valamint sportlétesítmények működtetésére (123 millió Ft). Az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. tevékenységi körébe tartózó parkfenntartás 154 millió Ft-ba, útfenntartás 128 millió Ft-ba kerülnek. (Itt térnék vissza első körben a gépjárműadó kérdéséhez. A Facebookos felvetések szerint a város miért nem költi az adóbevételt a város útjaira!? Na akkor nézzük! A város gépjárműadó bevétele 54 millió forint. Ehhez képest csak üzemeltetésre 128 millió forintot költünk, amelyben nincs benne a felújítás és a fejlesztés, vagyis új utak, parkolók építése, amelyre kicsit később térnék ki.) A város és községgazdálkodás fogalma alatt felsorolt több, mint harminc tétel együttesen 180 millió Ft értéket képvisel, amelyből komoly tételt az egészségügyi program keretében megvalósuló prevenciós program (különféle védőoltások) 22 millió Ft és a médiaszolgáltatás (városi TV és újság) 57 millió Ft jelentenek.

A következő nagyobb csoport a kiadások között a közüzemi díjak, amelyek között a strand- és sportlétesítményekhez kötött költségeket kívánom itt most csak kiemelni. A korábbi összesen 199 millió forinthoz jön még 20 millió Ft az uszodához és 21 millió Ft a sportlétesítményekhez. Ezzel a két téma együtt a városnak immár összesen 240 millió forintjába kerül.

A következő nagyobb falat a pénzeszközök átadása a kiadási oldalon. Itt található minden olyan kiadás, amellyel a város különféle szervezetek működéséhez járul hozzá. Ezen belül 24 millió Ft a civilszervezetek, 68 millió Ft pedig a sportszervezetek támogatására fordítódik. Ezzel a sporthoz kapcsolódó városi kiadások több, mint 300 millió forintot képviselnek a városi költségvetésben!

A korábban városi tulajdonban és fenntartásban lévő intézmények (oktatás, nevelés, egészségügy) működéséhez és az ott dolgozók munkájának elismerésére az önkormányzat együttesen éves szinten 71 millió Ft-t tervez elkölteni. A közösségi közlekedésre (ingyenes helyi járatok üzemeltetése) 33 millió Ft-t, a városi tűzoltók működésére 75 millió Ft-t szán az önkormányzat 2020 évben.

A 6. mellékletben részletezett költségek kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bemutatását biztosítják a fentebb megadott PDF fájl 14-22 oldalain található táblázatok. Érdemes megnézni, hogy milyen jogszabály által előírt feladatokon kívüli egyéb feladatra költik a döntéshozók a város forrásait.

Az önkormányzat felhalmozási kiadásai (9. melléklet)

A tervek szerint az önkormányzat 1 983 millió Ft-t kíván elkölteni fejlesztésekre, amely 727 millió Ft-tal több, mint a 2019. évben. Ebből a kötelezően ellátandó feladatok fejlesztésére 1 532 millió Ft-ot, az önként vállalt feladatok fejlesztésére 415 millió Ft-ot, míg az intézmények fejlesztésére 36 millió Ft-ot terveztünk a költségvetésben. Nézzük melyek a legfontosabb fejlesztések a 2020-as évben:

Több útszakasz is megújul vagy pormentes állapotba kerül (Várdomb utca, Závory utca, Kertalja utca, Népekbarátsága utca, Haraszthegyi utca, Fürst utca) a városban összesen 337 millió Ft összegben. Két helyen is létesülnek parkolók (Népekbarátsága utca, Bánki utca) a tavalyi évben elfogadott tervek alapján összesen 38 millió Ft értékben. Folytatódik a városi járdák felújítása is, amelyre összesen 19 millió Ft összeget költ az önkormányzat. Gyalogos hídjaink szinte mindegyike megújult a korábbi időszakban. Ebben az évben a Pénzes-patak hídja kerül felújításra 13 millió Ft összegben. Ez a híd hasonló technológiával készült, mint a tavaly felújított piaci híd.

Komoly összeget fordít a város az intézményekre is. A Táncsics úti óvoda tetőfelújítására 32 millió Ft-ot, a művelődési házban létesítendő liftre 38 millió Ft-ot tervezett az önkormányzat.

A 2020-as év az óváros rehabilitáció területén ismét kimagasló értékű fejlesztések színtere lesz. Teljesen megújul a Petőfi udvar 6-7 épület után a Petőfi udvar 4-5 számú épület is, amire az önkormányzat 310 millió Ft-ot költ. A TOP 4.3.1 és a TOP 5.2.1 pályázatok keretében a lakhatási és életkörülmények javítására összesen 301 millió Ft-ot tervezett a város vezetése. Ennek keretében teljes mértékben megújul a Fürst utca a vasútállomás és a Rákóczi út között, valamint felújításra kerül az Irinyi utca is. Megújul a Felső-tó vasútállomásra vezető hídja és annak teljes korlátja is. Fejlesztésre kerül a Borbálai közösségi ház környezete, valamint a Borbála telepi nagy játszótéren is megújul a sportpálya és annak környezet. (A közlekedéshez kapcsolódó fejlesztés tervezett nagyságrendje 120 millió Ft.)

A város alapvetően külterületi részein idén három helyen is (Káposztás, Homoki dűlők, valamint az Erőmű-tópart) közvilágítás-fejlesztést tervez az önkormányzat összesen 16 millió Ft összegben.

Az önként vállalt feladatok között kiemelkedő fejlesztések keretében létrejön a Malom-tó partján egy kajakház, amelyhez az önkormányzat 60 millió Ft összeggel járul hozzá. Számolt az önkormányzat a Chudik sportlétesítmény fejlesztésével is, amelyhez 30 millió Ft önrészt biztosít. Ha ezeket az összegeket is hozzáadjuk a korábbi 300 milliós sportfinanszírozási összeghez, akkor láthatjuk, hogy a város közel 400 millió Ft-ot költ várhatóan a sport támogatására a 2020-as évben. Idén végre elkészülhet a Cult Play játszópark is a Haraszt-hegy oldalában, amelyre összesen 139 millió Ft-ot biztosított az önkormányzat a költségvetésben.

Az önkormányzat felújítási kiadásai (10. melléklet)

Ebben a témakörben a lakosság számára legfontosabb érzékelhető kiadás a városi szennyvízhálózat bérleti díjához kapcsolódó GFT (gördülő fejlesztési terv) keretin belül létrehozandó tartalékkeret amely 120 millió Ft-os fejlesztési keretet fog biztosítani a jövőbeli szennyvíz-fejlesztésekhez.

Tavaly azzal fejeztem be bejegyzésemet, hogy igazat adtam Papp Péter képviselőtársamnak abban, hogy fontos lenne végre általános érvényűen átnézni a költségvetés teljes szerkezetét. Az abban megtestesülő értékelrendeződéseket és főleg azt, hogy mire és hogy mennyit költ az önkormányzat. Örömmel tájékoztatok mindenkit arról, hogy az önkormányzat új seprűjének számít Kontschán Jenő Flórián képviselő, aki a pénzügyi bizottság elnöke is egyben. Nos Kontschán úr megkapta ennek a nemes feladatnak a levezénylését erre az évre, amit maximálisan támogatok. Ennek megfelelően remélem, hogy a 2021-es évben jelentősen átalakult, a főbb hangsúlyokban komoly megtakarításokat is felmutató költségvetést készíthet a jelenlegi önkormányzat.

Megosztás a Facebook felületén...
Kategória: Egyéb, Lakosság, Testület | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.