Eddig bírtam!

Mivel nem vagyok sem egészségügyi, főleg nem járványügyi szakember, de még veszély, vagy katasztrófa helyzetekre felkészített szakember sem, úgy gondoltam befogom a pofámat és kussolok. Azokra bízom magam, akik szakemberek, vagy akiket valamilyen jogszabály felhatalmaz/kötelez a feladatok elvégzésére. Így az elmúlt egy hónapban a seggemen ültem és figyeltem. Olvasgattam, nézegettem, kussoltam… de ennek itt a vége.

Vírustesztelés

Vírustesztelés

Karantén!

Értem és megértem az intézkedés lényegét! Azonban vannak erős fenntartásaim! Ha valakit (nem azért mert igazoltan fertőzött, hanem mert…) karantén alá vonnak, annak egyes területeken korlátozzák alkotmányos jogait. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem természetes, hogy azonnal elvégzik a tesztet annak érdekében, hogy a korlátozás indokoltságát alátámasszák. Azt gondolom, hogy a jogszerűség indokoltságán túl a várhatóan okozott személyi és anyagi kár is indokolná ezt az eljárást! Nem beszélve arról, hogy a teszt költsége és a várható kár még beszélő viszonyban sincsenek egymással! Akkor miért nem végzik el ezt a tesztet? Dögöljek meg ha értem!

Ha már egy személy ellen elrendelik (a jogosságot és a valós indokoltságot most hagyjuk), akkor miért nem természetes, hogy a vele egy háztartásban lévő személyekre is ugyanúgy érvényes a korlátozás, mint akivel szemben elrendelték? Ha tényleg fertőzött volt, akkor meglátásom szerint ezt az állapotát rövid időn belül átadja azoknak, akik vele egy közösségben tartózkodnak. Ha jogszabály rendelkezik arról, hogy bármilyen állapotú emberek 2 méternél közelebb nem mehetnek egymáshoz, akkor miért is hisszük azt, hogy az egy légtérben, életvitelszerűen együtt tartózkodó emberek nem fertőződhetnek meg egy „feltételesen” fertőzött személytől? Mindettől függetlenül a családtagok laza eleganciával kóborolhatnak a településen, mert rájuk a korlátozás nem vonatkozik. Dögöljek meg, ha értem!

Az intézkedők sorában a hivatalos szerveket tekintve az önkormányzat az utolsó. Miért van az, hogy egy karantén alá vont személy esetében nem értesítik azonnal az önkormányzat veszély esetén felelős vezetőjét írásban? Ahogy az erre jogosult szervezet eljár az illető felé, szerintem azonnal kötelessége lenne az érintett önkormányzat felelős személyét értesíteni a dologról. Ennek ellenére csak a megyei szervek (népegészségügy, rendőrség) értesítése történik meg, az önkormányzatok az eljárás alá vontaktól értesülnek az elrendelés tényéről. Mindannak ellenére, hogy az önkormányzatoknak a karantén alá vont személyekkel szemben ellátási kötelezettségük van jogszabály szerint. Dögöljek meg, ha értem!

Tesztek!

Nem egészen értem, hogy az állam (és velük együtt az önkormányzatok is) miért nem agresszívebbek a tesztelés tényében. Slágerhírek szólnak arról, hogy a kormány és az intézkedő polgármesterek ennyi és annyi védelemben alkalmazandó eszközt szereztek be. Hogy az emberek és vállalkozások ennyi és annyi pénzt dobtak össze berendezésekre és vizsgálati eszközökre, vagy éppen azokat beszerezték saját költségükön. Na arról már sokkal kevesebb hírt hallani, hogy az érintett önkormányzat saját hatáskörébe tartozó keret terhére ennyi és annyi tesztet hajtatott végre az illetékességi területén ténylegesen veszélyeztetett, vagy karatén alá vont személyek és azok környezetének védelme érdekében. Döbbenettel olvasom, hogy országos politikusok miként kezelik magántulajdonként az ilyen és olyan adakozásokból összegyűjt forrásból származó eszközöket és berendezéseket. Miként diszponálnak megnyilatkozásaikkal ezek érdemi használata ellen. Dögöljek meg, ha értem!

Életközösségek!

A CV19 hazai terjedésével arányosan nő azok száma, akik közvetett formában találkozhatnak a fertőzöttséggel, vagy annak gyanújával. Az ellátóközpontok (egészségügy, szociális ágazat, stb.) és életközösségek esetében óhatatlanul felvetődik a kérdés minden normális emberben, hogy nem jelentenek-e nagyobb kitettséget és nem kellene-e valamit érdemben tenni. Az idősotthonok esetében megtapasztalt fiaskók számomra felfoghatatlanok. De az érintettség okán egy másik területtel az életközösségekkel foglalkozom inkább.

A karantén alá vonások egyértelmű következménye az, hogy az adott közösségben (például társasház) élőkben kérdések vetődnek fel. Ki és miért rendelte el az adott személy korlátozását? Kire és mire vonatkozik a korlátozás? Milyen és mekkora veszélyt jelent ez a közösség többi tagjára nézve? Kinek és milyen tájékoztatási kötelezettsége van a közösség tagjaival szemben? Ki, milyen szinten és főleg kitől érdeklődhet a közösségben kialakult helyzetről? Kinek és milyen intézkedési joga van, ha a korlátozott(ak) megszegik a karantén előírásait? Kinek és mit kell, vagy érdemes tennie ilyen esetben?

Azt gondolom, hogy minden normális ember számára ezek a kérdések teljesen jogosak és elvárható részükről, hogy ezekre a megfelelő felelős személytől időben tájékoztatást kapjanak. Hogy az adott területen intézkedési joggal rendelkező felelős személy azonnali egyeztetéseket kezdeményezzen a közösségek vezetőivel/képviselőivel, vagy aktívabb tagjaival. Gondolom ezt mindazért, mert egy-egy ilyen közösségben 40-45 családban 100-150 ember él, akik veszélyeztetettségi szintje a karantén alá vontak megjelenésével fokozottan növekedhet.

Logikusnak tűnik, hogy a közösségek „törvényes képviselői” a közös-képviselők lesznek, akikre most fokozottabb nyomás és felelősség hárul. Azonban azt is érdemes végiggondolni, hogy ők nem tulajdonosok és nem hatósági személyek. Azaz ők semmilyen érdemleges hatáskörrel és forrással nem rendelkeznek, így intézkedéseik során erősen korlátozottak a lehetőségeik. Arról már nem is beszélve, hogy nem rendelkeznek megfelelő személyi állománnyal sem, amellyel a megnövekedett feladatokat végre tudnák hajtani. Éppen ezért kellene a helyi vészhelyzetben felelősséggel rendelkező személynek egyeztetéseket kezdeményeznie ezekkel a képviselőkkel, hogy pontosan felmérhessék a lehetséges kockázatokat, az intézkedések végrehajthatóságát és az esetleges támogatási igényeket. Hogy ebben miért nem történtek eddig érdemi intézkedések? Dögöljek meg, ha értem!

Gondolom másoknak is vannak hasonló gondolatai, amit teljesen meg tudok érteni. Tudom, hogy ilyen esetben visszafogottan és főleg higgadtan kell megnyilatkozni és ennek próbáltam is megfelelni. De már nagyon zavar, hogy azok akiknek kötelező dolga lenne mindannyiunk érdemi védelme, az alapdolgok mellett simán elmennek. Remélem, hogy ezen a területe a helyzet fokozódása során talán valamit tudunk javítani…

Megosztás a Facebook felületén...
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Lakosság, Település
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.