HandMade – avagy termelői és kézműves piac

Nem tudom kinek milyen a hozzáállása a piacokhoz és a piacozáshoz! Oroszlányon, mint ahogy más településeken is mindig volt valamilyen – a boltok lehetőségeitől eltérő, mondjuk úgy – alternatív „kereskedelmi” tevékenység, amelyet a legjobban a PIAC kifejezés jellemez. Bár ha a tevékenység rendszertelen időközönként jelenik meg, akkor inkább a VÁSÁR kifejezést használjuk a jelenség megnevezésére.

Forrás: 24.hu - Tokaji piac kínálata

Forrás: 24.hu – Tokaji piac kínálata

Aki ma Oroszlányon a piaccal kapcsolatosan szeretne kicsit tájékozódni, vagy képbe kerülni, annak nem lesz könnyű dolga. Egyrészt van a város „hivatalosnak” mondott piaca a Rákóczi Ferenc út Borbála lakótelephez közeli végén. Azonban már itt is feltűnhet sokaknak, hogy árusítás nem csak a kijelölt területen belül, hanem azon kívül is történik. A „kívülállók” alapvetően a saját kézműves termékeiket járművekből árusítják. De ilyen árusokat a Rákóczi úton több helyen is fellelhetünk, akik nem csak kifejezetten piaci napokon kínálják portékáikat. A szemfüles „piacozó” azt is tudja, hogy egyéb helyen is megtalálhatóak a saját termékeiket értékesítő „őstermelők”, vagy „kézművesek”. Számomra legismertebb ilyen hely a városban az úgynevezett Kis SPAR előtti terület.

Egyéb kisebb-nagyobb településeken járva az ember sok minden félét felfedezhet a piacozás keretein belül. Vannak települések, ahol a kifejezetten kis mennyiségben, „bio” vagy kézműves feldolgozás keretében készült terményeknek, termékeknek saját piaca van, elkülönítve a tömegtermelés által kínált mindenféle termékek értékesítési helyétől. A hozzánk nem túl messze lévő Tatabányán is a sok-sok piaci és vásári lehetőségek mellett megtalálható (szerény tudásom szerint) két olyan kifejezetten kistermelői és kézműves kereskedelmi pont is, ahol hetente egyszer néhány órára találkozhatnak egymással a termelők, a „gyártók” és a vevők. Sőt az sem ördögtől való, hogy a vásárlások hatékonyságát egy kis elektronikus támogatással is növelni igyekeznek ezen piacok üzemeltetői.

De mi a helyzet ezen a téren Oroszlányon. Több Facebook csoportban és beszélgetésben olvastam már ismerőseimtől, vagy véleménynyilvánítóktól, hogy „Milyen jó lenne ha lenne nálunk is …” – és a pontok helyére most mindenki gondoljon azt amit akar a fentebb felemlegetett témakörben. A legtöbb bejegyzésben a kistermelői (őstermelői) terményekről és a kézműves keretek között gyártott/készített termékekről olvastam. (A lomis vagy használt cikkes, termékekkel most nem foglalkozom!) Ebbe a körbe beleférnek a zöldségek, gyümölcsök, a különféle feldolgozott élelmiszerek készüljenek azok bármiből is, de én még ide sorolom a kézműves gyártás keretei között készített használati tárgyakat (szappanok, kenőcsök, stb.), de még a különféle ajándéktárgyakat is. A hozzászólok zömében az ilyen kereskedelmi tevékenységek számára kijelölt teret és az itt működtethető kereskedelmi tevékenységet hiányolták.

És hogy miért éppen most elmélkedek erről? A válasz roppant egyszerű! Ugyanis most van lehetőség arra, hogy ilyen hely (és csak halkan jegyzem meg szolgáltatás) kialakítására pályázat útján az önkormányzat forrásokat fordítson. Mint a városfejlesztési bizottság elnökének egyből az ugrott be, hogy érdemes lenne ebben a körben a helyi emberek (termelők, kézművesek, vásárlók) véleményét megkérni. Mint nekem, bizonyára másoknak is vannak elképzeléseik arról, hogy milyen környezetben, milyen termékeket és milyen módszerekkel szeretnének elérhetővé tenni, megvásárolni, esetleg előre megrendelni. Biztos létre lehetne hozni valami értékesítői és/vagy vevői közösséget, mint ahogy más településeken is megtették már ezt. Ki lehetne alakítani olyan közösségeket, amelyek később érdemben fejleszthetnék egy ilyen kereskedelmi rendszer lehetőségeit.

Megosztás a Facebook felületén...
Kategória: Lakosság, Település | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.