Közlekedés- és szabadidőtér fejlesztések

Döntés született a Bánki Donát utca 16 és 20 közötti „vadregényes” salakos focipálya jövőjét illetően. A több résztvevős, kétkörös ártárgyalásokon végül is kialakult, összesen 40.2 M Ft értékben kerül megépítésre – a környék lakóinak kifejezett kérésére létesítendő – 28+2 állásos parkolólemez, valamint a Népek barátsága utca 24-26 szám alatti 10 emeletes épület előtt található szintén „elhasználódott” aszfalt burkolatú „játéktér” átalakítása.

Még az előző ciklusban kezdeményezett lakossági aláírásgyűjtés kapcsán vetődött fel, hogy a Bánki Donát utca 16 és 20 számok közötti salakos focipálya sok-sok éves kihasználatlansága miatt, jó lenne, ha a területen a helyi parkolási problémák csökkentése érdekében egy parkoló lemez létesülne. A kérést eljuttatták hozzám, mint a választási kerület képviselőjéhez. Az aláírásgyűjtők reményüket fejezték ki, hogy mint a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, és a területen lakó, talán érdemben is segíthetek kérésük mielőbbi megvalósulásában. Örömmel vettem a megkeresést és az aláírásokat is, ugyanis az előző ciklus második felében a városi parkolófejlesztések során, több területen is komoly lakossági ellenvélemények miatt elmaradtak a hasonló közlekedést érintő fejlesztések.

Bánki Donát utca 16-20 parkolólemez

Bánki Donát utca 16-20 parkolólemez

Számomra igazából csak egy dolog jelentett komoly problémát, ami már több éve folyamatosan előkerült a választási körzet fejlesztési terveinek egyeztetése során. Ez pedig a valóban kihasználatlan focipálya szabadidős területként való megszüntetésének ódiuma. Nem szívesen adtam volna magamat egy ilyen döntéshez, még akkor sem, ha tudom, hogy egy kihasználatlan terület helyett egy hasznos és szükséges fejlesztést hajthattunk volna végre a területen. Többször beszélgettem szülőkkel, az időközönként (főleg a tanévkezdést megelőző 3-4 hétben évről évre) a pályán megjelenő gyerekekkel arról, hogy mi a véleményük a pályáról és ha változtatni lehetne, akkor mi lenne az, ami számukra is jó lenne. A beszélgetések során mindig a pálya túlzott mérete és a felület minősége lett a dolog vége. Ezért folyamatosan kerestem annak lehetőségét, miként lehetne a szabadidős terület funkciót megőrizni és a parkolási feszültségeket is csökkenteni.

Bánki Donát utca 16-20 elvadult focipálya

Bánki Donát utca 16-20 elvadult focipálya

Első körben a körzetben lévő kiemelt játszótér melletti aszfaltos terület sportcélú újragondolt hasznosítása vetődött fel, de ezzel kapcsolatosan voltak negatív visszajelzések. A jelenlegi fejlesztési megoldásra a tóparton lévő Népek barátsága utcai két tízemeletes épület előtti zöld terület és az utóbbi években itt megtartott szabadtéri rendezvények irányították a figyelmemet. Amikor a hivatal szakembereivel többedszer jártuk végig a területet feldobtam, hogy mi lenne, ha a 24-26 tömb előtti szintén évek óta elhanyagolt területen lévő, erősen megrongálódott aszfaltos játékterek kerülnének átfazonírozásra. Össze kellene építeni a két pályát. Talán kicsit még bővíteni is lehetne. Kaphatna egy alacsony kerítést és kialakíthatnánk rajta a gyerekek által többször is említett aszfaltos focipályát és esetleg színes felfestéssel multifunkcióssá is válhatna a terület.

Népek barátsága utca 24-26 multifunkciós labdapálya

Népek barátsága utca 24-26 multifunkciós labdapálya

Az ezt követő szakmai egyeztetések eredményeként született meg a döntés a két terület ilyen formában történű megújításáról. A volt salakos pályán létesül egy 16+9+3+2 állásos parkolólemez, az itt lévő hasznosítható elemeket is felhasználva pedig felújításra és átszabásra kerül a 24-26 tízes előtti játszófelület. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. Lesz egy korszerű több funkcióra is használható labdapálya és enyhülnek a terület parkolási gondjai.

Ezúton szeretném megköszönni itt is a hivatal szakemberinek azt a sok segítséget, amelyet a folyamatos ötletelések és megoldáskeresések, valamint a későbbi szakmai egyeztetések során biztosítottak. Az ő munkájuk nélkül szerintem nem sikerülhetett volna ilyen jó megoldást biztosítani. A ma lezáródott árverseny és a kiadott szerződéstervezet alapján a munkák várhatóan már a napokban, de legkésőbb 1-2 héten belül el is kezdődnek, ugyanis a teljes fejlesztés átadás-átvételi határideje 2021. július 15. A fejlesztést a tatai Hornyák Útépítő és Szolgáltató Kft szakemberei végzik, akik a városban több területen is végeztek már hasonló tartalmú fejlesztéseket.

Népek barátsága utca 24-26 leromlott állapotú játékterek

Népek barátsága utca 24-26 leromlott állapotú játékterek

Az új multifunkciós játszóterület több hasznosítási lehetőséget is rejt még, amelyek közül talán az egyik (ami szintén régi tervem) a téli hasznosíthatóság lehetősége. Az biztos, hogy a jövőbeli tóparti rendezvények tovább színesedhetnek azzal, hogy a területen szervezett sportvetélkedők is lebonyolíthatóak lesznek. Emlékeimben gyakran felelevenedik a gyerekkorom, amikor a város különböző részein lakók a legkülönfélébb szabadtéri sportversenyeken mérték össze tudásukat. Talán a jövőben ez a korábbi „hagyomány” is felelevenítésre kerülhet a terület megújulását követően!

Megosztás a Facebook felületén...
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.